In 2018 heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van patiƫnten met oedeem en oncologische zorg.

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijke oorzaken zijn de behandeling van (borst)kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.

Een oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende  soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem.

Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode. Ik heb hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en kan u begeleiden in training en een gezonde leefstijl.

Mensen die kanker hebben of hebben gehad, hebben behoefte aan goed onderbouwd advies op het gebied van voeding en leefstijl. Aan de Wageningen University & Research heb ik meerdere cursussen hiervoor gevolgd. Indien gewenst adviseer ik u graag op dit gebied.