“Men weet nooit waar men buiten kan voordat men het probeert.” – F.P. Adams

Watervasten is een verbijsterende en letterlijk verfrissende methode. Er is veel recent wetenschappelijk onderzoek naar verricht en de uitkomsten zijn bijzonder overtuigend. De Japanner Yoshinori Ohsumi  ontving in 2016 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoeken naar het opruimen van kapotte celonderdelen. Dit proces heet autofagie. Het betekent letterlijk zelfvertering van cellen. Dit zelfverteringsproces stelt cellen in staat zich op te schonen en repareren tot gezond materiaal om zich op deze manier te kunnen wapenen tegen stress. Deze stress komt in verschillende vormen voor zoals onder andere oxidatieve en glycatieve stress en reactieve stikstofcomponenten.

Het is belangrijk dat een lichaam de kans krijgt om dit autofagische proces gepland en weloverwogen de kans te geven om zodoende gezond te blijven/te worden. Dit kan door middel van watervasten.

Vasten bewerkstelligt onder andere dat:
  • laaggradige ontstekingen worden ‘opgeruimd’
  • er een flinke boost aan het immuunsysteem gegeven wordt
  • metabole ziekten (een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht) omkeerbaar kunnen worden
  • er verlichting en verbetering van Reumatoïde arthritis en lupus kan optreden
  • er in combinatie met de juiste chemokuur effectievere halt toegeroepen kan worden aan de groei van tumoren

Het vereist echter kennis, voorbereiding en vastberadenheid om dit aan te gaan. Ik kan u uitleggen wat het autofagische proces inhoudt, wat u kunt verwachten en waar u rekening mee kunt houden.

U krijgt begeleiding bij de voorbereiding op de vastenperiode, tijdens het vasten zelf evenals medische controles en uitleg over hoe weer op te bouwen qua drank en voeding na de vasten. Het allerbelangrijkste is en blijft hoe u na de vasten gaat eten. Ook in de (duur- en top-) sportwereld zijn steeds meer atleten overgegaan op een plantaardig dieet.

Er zijn verschillende methoden van vasten en de één is gemakkelijker te implementeren in het dagelijks leven dan de ander. Afhankelijk van uw hulpvraag kan een methode gekozen worden die het beste bij uw situatie past.

Indien u medicatie gebruikt is het raadzaam het vasten pas te starten nadat u van tevoren eea met uw behandelend medisch specialist heeft doorgesproken. Dat komt in het gesprek uiteraard ter sprake.